GØR ET KUP! Spar 50-90% | Log ind

Sådan lægger du et budget, der holder hele året

Mange mennesker lægger et budget for deres private økonomi, fordi det er et rigtigt godt redskab til at holde styr på sine midler. Det kan hjælpe med at skabe stabilitet og ro i økonomien.

Et budget kan dog være svært at efterleve til punkt og prikke, og nogle gange kan man også have lagt budgettet for ambitiøst, så det bliver nærmest umuligt at efterleve. Derfor kigger vi her nærmere på, hvordan du kan lægge et realistisk budget, der kan holde hele året.

 

Skab overblik

Når du starter med at lægge et budget, er det vigtigt at danne dig et overblik over dine månedlige udgifter og indtægter. Lav to forskellige lister og beregn det samlede beløb for både indtægter og udgifter. Forhåbentligt er de samlede indtægter højere end de samlede udgifter. Hvis det omvendte er tilfældet, er det endnu mere nødvendigt at lægge et budget.

 

Kategorisér dit forbrug

Udover de faste udgifter er det en god idé at undersøge, hvad du ellers bruger penge på. Du kan kigge tilbage på de sidste 6-12 måneder og prøve at danne dig et overblik over dit forbrug. Herefter kan du prøve at kategorisere dit forbrug. Det er også en god måde at blive mere bevidst om, hvor mange penge man bruger på forskellige ting. Det kan være, at det ikke virker voldsomt at bruge 25 kr. på en halv liter sodavand en gang i mellem. Men hvis man sætter sig ned og regner på, at det faktisk sker 20 gange på en måned, finder man pludselig ud af, at man bruger 500 kr. om måneden på sodavand. Det kan virke voldsomt og måske give anledning til at skære ned på det forbrug. På den måde kan du nemmere skære unødvendige udgifter fra.

 

Sæt realistiske mål

Det er vigtigt at være realistisk, når du lægger dit budget. Hvis du er for optimistisk og regner med, at du kan leve på en sten, bliver det formentligt ikke en succesoplevelse. Derfor er det bedre at være realistisk og give plads til fornøjelser i dit budget fra starten. Hvis du indberegner det, kan du føle, at du har succes med dit budget, og det bliver en gulerod til at fortsætte.

 

Brug en skabelon til dit budget

Hvis du har brug for inspiration til at lægge dit budget, findes der mange forskellige skabeloner, som du kan bruge. Der findes fx 50/30/20-reglen, som er et eksempel på, hvordan man kan opdele sin indkomst efter skat hver måned. Det kan man gøre ved at lade 50% gå til nødvendige udgifter, 30% til fornøjelser, og 20% til opsparing. Du kan selvfølgelig lave din egen model, der passer til din livsstil eller kigge på, om du kan justere dit forbrug til at passe mere til denne model.

 

Lav løbende justeringer

Det er en rigtig god idé at holde øje med dit forbrug løbende, så du kan se, om du overholder dit budget, eller hvordan du ikke gør det. Hvis du finder ud af, at budgettet ikke er helt realistisk, kan du justere det løbende. Derudover kan du også lave et særligt budget til fx december måned, som for mange er en måned med flere udgifter end normalt. Hvis du allerede på forhånd har indberegnet disse udgifter, bliver det ikke en måned med et kæmpe underskud. Hvis du finder ud af, at du har brug for en ekstra økonomisk håndsrækning, så tag et forbrugslån i dag og få råd til det hele i juletiden.

Kontakt

Kundeservice

B2B